Posted on Category:Overige blogs

Wat is de invloed van TV-kijken op mijn kind?

Veel ouders vragen zich af wat de invloed is van televisie kijken op kinderen, of ze hun kinderen filmpjes mogen laten kijken en wat voor populaire programma’s er zijn voor kinderen. Het antwoord op deze vragen is niet zo eenvoudig. In deze blog zullen we een kijkje nemen in de wereld van televisie kijken voor kinderen, zodat je een beter begrip krijgt van deze leeftijdsgroep en wat er op tv is.

Invloed van tv-kijken

De invloed van tv-kijken op kinderen is een veelbesproken onderwerp. Uit onderzoek is gebleken dat het kijken van televisie invloed heeft op de manier waarop kinderen denken, leren, hun tijd besteden en hun gedrag.

 

  • Tv-kijken heeft zowel positieve als negatieve invloed op kinderen. Ten eerste is er het positieve dat deze leuke programma’s kunnen helpen bij het leren van kinderen, zoals bijvoorbeeld educatief materiaal. Ook hebben kinderen veel plezier bij het kijken van hun favoriete programma via de interactieve TV.
  • Aan de andere kant heeft tv-kijken ook een negatieve invloed. Studies hebben aangetoond dat te veel tv-kijken bij kinderen kan leiden tot gewichtsproblemen, slechtere schoolprestaties, minder sociaal vaardigheid en zelfs depressies.

Mijn kind kijkt veel filmpjes, is dat slecht?

Veel ouders vragen zich af of hun kinderen filmpjes mogen kijken. De algemene regel is dat ouders beter kunnen kijken naar de leeftijdsaanduiding op de video’s die hun kinderen willen bekijken. Dit is vooral belangrijk bij filmpjes die op YouTube staan, omdat deze niet altijd door volwassenen worden gecontroleerd. Het is belangrijk om met je kind te praten over wat ze kijken op YouTube, zodat je ze bewust kunt maken van mogelijke gevaren, zoals seksuele inhoud, geweld en cyberpesten. Je kunt ook afspraken maken over de tijd die ze kunnen doorbrengen met kijken.

Populaire programma’s voor kinderen

Er zijn veel populaire programma’s voor kinderen, waaronder zowel educatieve als entertainmentprogramma’s. Veel providers bieden ook allerlei leuke kids tv-pakketten aan. De meest populaire programma’s zijn vaak afkomstig van verschillende tv-zenders, zoals Disney Channel, Nickelodeon en Cartoon Network.

Sommige van de populaire programma’s voor kinderen zijn:

  • SpongeBob SquarePants: een animatieserie over een gele spons die in een onderwaterstad woont.
  • Dora the Explorer: een educatief programma over een meisje dat op avontuur gaat in haar wereld.
  • Paw Patrol: een animatieserie over een stel politiehonden die reddingsmissies uitvoeren.
  • Scooby-Doo: een animatieserie over een groep vrienden die samen avonturen beleven.
  • Pokemon: een animatieserie over een jonge trainer die de wereld verkent op zoek naar Pok√©mon.
  • Daarnaast zijn er ook veel populaire tv-shows die bedoeld zijn voor een volwassener publiek, maar waar kinderen ook graag naar kijken, zoals bijvoorbeeld reality-shows en sitcoms.

Conclusie: is het verantwoord om mijn kind af en toe een filmpje voor te zetten?

Om te concluderen kan je stellen dat televisie kijken bij kinderen een dubbelzijdig iets is. Aan de ene kant is er het positieve dat tv-kijken leerzame programma’s kan bevatten en dat kinderen ervan kunnen genieten. Aan de andere kant kan te veel tv-kijken bij kinderen leiden tot problemen met hun gezondheid, schoolprestaties en gedrag. Ouders moeten er rekening mee houden dat filmpjes op YouTube niet altijd door volwassenen worden gecontroleerd en dat ze met hun kinderen moeten praten over de video’s die ze bekijken.

Als je op zoek bent naar populaire programma’s voor kinderen, dan zijn er veel programma’s op tv te vinden, zoals educatieve programma’s, animatieseries, reality-shows en sitcoms. Ouders moeten ervoor zorgen dat ze hun kinderen helpen om een evenwicht te vinden tussen het kijken van tv en andere activiteiten.