Posted on Category:Tips

Tips als wilt beginnen met je kind leren eten

Kind eten

Als je baby vier maanden is mag je beginnen met het geven van oefenhapjes. Wat zijn oefenhapjes eigenlijk? Hoe zorg je dat je baby een goede start maakt met eten? Lees snel verder om het antwoord te ontdekken op deze vragen.

Wat zijn oefenhapjes?

Zoals de naam doet vermoeden zijn oefenhapjes om te oefenen. Als je baby vier maanden is hoeft het namelijk nog niet iets te eten naast de borstvoeding of flesvoeding. Je baby krijgt tot zes maanden nog voldoende voedingsstoffen binnen via melk. Vanaf dat je baby zes maanden is moet het wel andere voeding binnenkrijgen. Als je dit niet doet krijgt je baby niet voldoende voedingsstoffen binnen en kunnen er tekorten ontstaan. Door al vanaf vier maanden te oefenen met eten is de kans groter dat je baby vanaf zes maanden goed gaat eten. Je baby heeft door de oefenhapjes ongeveer twee maanden de tijd om te wennen aan vastere voeding.

Lees je goed in

Je baby mag nog niet alles eten. Zo is bijvoorbeeld kaas veel te zout voor een baby. De nieren van je baby zijn nog klein en in ontwikkeling. Zout moet door de nieren worden verwerkt en dat kunnen de nieren van je baby op dat moment nog niet aan. Je kunt je baby een lepel geprakt fruit of groente geven. Door te beginnen met oefenhapjes kun je ook de kans op het ontwikkelen van voedselallergie├źn verkleinen. Dit is extra belangrijk als je baby al last heeft van een voedselallergie en/of ernstig eczeem. Begin echter niet voordat je baby vier maanden is. Dit kan mogelijk de kans het ontwikkelen van voedselallergie├źn juist vergroten. Ander voedsel dat je kunt aanbieden is bijvoorbeeld ei en pindakaas. Blijf er altijd bij als je je baby laat eten.

Zorg voor een rustige omgeving

Je baby moet nog wennen aan vastere voeding. In het begin moet je daarom de voeding pureren. Stap voor stap geef je je baby vastere voeding. Als je begint met de oefenhapjes is het belangrijk dat je baby zich in een rustige omgeving omgeeft. Zorg ook dat je baby op een stabiele stoel zit. Een wipstoel is bijvoorbeeld niet geschikt, omdat je baby hierdoor te veel beweegt tijdens het eten. Bovendien leidt dit ook af van het eten. Zorg er ook voor dat je baby niet
niet te strakke babykleding aan heeft. Dit is namelijk oncomfortabel tijdens het eten.

 

Als je baby eenmaal zes maanden is moet voeding een vast onderdeel zijn van het voedingspatroon. Daarnaast geef je nog wel borstvoeding of flesvoeding. De melk wordt steeds meer afgebouwd. Als je baby zes maanden is kun je eventueel ook kiezen om de Rapley Methode te volgen. Dit houdt in dat je je baby gelijk vast voedsel aanbiedt in plaats van dat je de voeding pureert of prakt.