Posted on Category:Tips

Wat is een vaderschapstest?

Vaderschap

Je hebt een zwangerschapstest en een vaderschapstest. Als je weet dat je zwanger bent, dan weet je nooit met 100% zeker wie dat de vader is. Een vaderschapstest kan hier wel antwoord op geven en jou dus zekerheid geven. Als je een vaderschapstest wil laten doen, kijk dan eens op deze website. We leggen je nu eerst meer uit over wat een vaderschapstest is en hoe het precies in zijn werk gaat.

Meer over de vaderschapstest

Een vaderschapstest is een test om vast te stellen of dat iemand de biologische vader is van een kind, het is een DNA-onderzoek. Het is een test die je uit kunt voeren tijdens de zwangerschap, maar het kan ook na de bevalling. Mocht je niet zeker zijn wie de vader is, dan is deze test een goede oplossing om toch duidelijkheid te krijgen. Het kan ook zijn dat de vader ontkent dat de baby van hem is of zelf twijfelt dat hij de vader is, dan kun je ook een vaderschapstest doen.

Hoe werkt de vaderschapstest?

Bij een vaderschapstest is er DNA van de baby en van de vader nodig. Jij moet zelf langs je wang schrapen met een wattenstaafje en dit moet je dan opsturen naar het laboratorium. Je DNA kan zo onderzocht worden en dat kan bij een kindje ook op deze manier worden gedaan. Het DNA wordt dan met elkaar vergeleken en dan kan worden vastgesteld of je wel of geen familie bent van elkaar. Het resultaat van de test geeft aan op hoeveel punten het DNA overeenkomt.

Als je de vaderschapstest wil laten doen tijdens de zwangerschap, dan heeft dat een andere naam, namelijk een prenataal DNA-onderzoek. Een arts zal hiervoor namelijk het bloed van de moeder moeten onderzoeken. Het DNA van je baby zit hier namelijk ook in. Daarvoor moet dan apart bloed worden geprikt bij de huisarts of bij de verloskundige. Het onderzoek is mogelijk vanaf acht weken zwangerschap. Houd er wel rekening mee dat deze kosten NIET vergoed zullen worden door je zorgverzekering.

Is de test betrouwbaar?

Of een vaderschapstest betrouwbaar is, hangt af van waar dat jij de test laat doen. Je kunt altijd bij een huisarts of apotheker informeren waar dat jij een betrouwbare test af kunt laten nemen. Bereid je er goed op voor en dan heb je snel duidelijkheid!